jharchitecture

Private Residence, Wicklow

Wicklow 004a

Private Residence, Co. Wicklow

Stage: Complete, September 2010

The project was to upgrade an existing private residence in Co. Wicklow. The original house was a timber frame bungalow built in the late 1970’s. For its time, the existing house was a well insulated dwelling. However, with advances in various sustainable technologies in recent years, the client wished to significantly improve the energy efficiency and performance of the dwelling and in doing so make the house a significantly more comfortable place to live.

The main area of focus was to significantly improve the thermal performance of the house, reducing the loss of heat as much as possible. In order to achieve this, the insulation was to be upgraded throughout the full extent of the walls and roof. Coupled with this, an intelligent airtight membrane, a mechanical heat recovery ventilation system and solar heated hot water system were also installed. With a view to optimising solar gain within the dwelling, additional south and south-west facing ground floor and roof glazing were also introduced.

 

Plans

The introduction of a mezzanine at the main entrance space and the positioning of 4 large south facing roof lights above this space means that light from the south can now flood the north facing entrance hall at ground floor which was previously a dark unwelcoming space. The section below helps to describe this and the image at the top of the page shows the result

Section_After

Due to the scale of the work required to achieve the desired level of performance, the existing house was stripped back to expose the timber frame internally. An entirely new wall build-up was subsequently constructed from the inside out. In addition, the existing truss roof was deconstructed and a new cut-roof was constructed in its place. The inefficient internal layout of the original bungalow made way for a new bright spacious open-plan layout, which takes full advantage of the dwelling’s southern orientation to the rear. The reconfigured open plan living space now opens out onto a new large external deck area to the rear, bringing the views of the surrounding counrtyside into the heart of the main living space.

DSC_0001a_940

Wicklow 009_960

Wicklow 010_960

Wicklow Open & Closed_960

You can follow any responses to this entry through the RSS feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*